Wat is het verschil tussen private lease en zakelijke lease?

0
717

Ben je zzp’er en heb je een auto nodig voor jouw bedrijf? Dan kun je ervoor kiezen om een voertuig te kopen. Het nadeel hiervan is alleen dat dit flink wat kosten met zich meebrengt. Wanneer je geen groot bedrag in één keer wilt betalen, is leasen misschien iets voor jou. Als zzp’er kun je voor private lease en zakelijke lease kiezen. In deze tekst lees je wat het verschil tussen deze leasevormen is.

Voordelen van leasen voor zzp’ers

Als je nog niet eerder een auto geleased hebt, vraag jij je misschien af waarom je hiervoor zou kiezen. Daarom zetten we eerst de voordelen van leasen voor zzp’ers op een rijtje voordat we verder ingaan op het verschil tussen private lease en zakelijke lease.

1) Je betaalt een vast bedrag per maand, waardoor je geen grote investering hoeft te doen. Hierdoor blijft er geld beschikbaar om bijvoorbeeld te investeren in jouw bedrijf. Extra bijkomstigheid is dat je precies weet welke kosten je maandelijks voor jouw auto maakt.
2) Vrijwel alles zit bij de leaseprijs inbegrepen. Zo hoef je zelf bijvoorbeeld geen verzekering af te sluiten voor het voertuig en maak je geen kosten voor reparatie, onderhoud en dergelijke zaken. In principe betaal je zelf alleen de brandstof en boetes. Hierdoor kun jij je volledig op je bedrijf focussen.
3) Je loopt geen economisch risico doordat de auto minder waard wordt. De auto die je leaset blijft namelijk eigendom van de leasemaatschappij.

Wat is private lease precies?

Als zzp’er behoort een auto leasen privé tot de mogelijkheden. Wanneer je voor deze leasevorm kiest, profiteer je van een aantal voordelen. Zo hoef jij je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over bijtelling. Daarnaast mag je per zakelijk gereden kilometer 0,19 euro van de winst aftrekken. Private lease kent ook nadelen voor zzp’ers. De btw is bijvoorbeeld niet aftrekbaar en je wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BRK). Dit laatste kan voor problemen zorgen als je bijvoorbeeld een hypotheek af wilt sluiten voor de aankoop van een woning of ergens anders geld voor wilt lenen.

Hoe zit het met zakelijke lease?

Sommige voordelen van private lease kom je ook bij zakelijke lease tegen. Toch verschillen beide leasevormen flink van elkaar. In tegenstelling tot bij een private lease auto is de btw bij een zakelijke lease auto wel aftrekbaar van de winst. Dit geldt ook voor andere kosten die je maakt met betrekking tot jouw auto. Daarnaast betaal je minder inkomstenbelasting wanneer je voor zakelijke lease kiest. Uiteraard geldt ook voor deze leasevorm weer dat er niet alleen maar voordelen aan zitten. Het grootste nadeel van zakelijke lease is dat je te maken kunt krijgen met bijtelling. Dit is vaak het geval als je meer dan 500 kilometer privé rijdt in een zakelijke auto.

Vorig artikelZelf ondernemen? Zo pak je dat aan
Volgend artikelDrie ruimtes waar je aan moet denken om jouw woning rolstoelvriendelijk te maken