Zelf ondernemen? Zo pak je dat aan

0
683

Steeds meer Nederlanders kiezen voor het ondernemerschap. Met name in de bouw komen er veel bedrijven bij, maar ook zzp’ers in de IT, marketing of vormgeving zien hun kansen schoon. Ook van plan om aan de weg te gaan timmeren als ondernemer? In deze blog delen we enkele tips om een vliegende start te maken! Vergeet trouwens niet om naar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp, detailhandel of het MKB te kijken. Deze stap schiet er bij startende ondernemers al gauw bij in.

Maak een ondernemingsplan

Een goed begin is het halve werk. Maak daarom eerst een ondernemingsplan, voordat je aan de slag gaat. Je kunt een dergelijk plan zelf vormgeven, maar online zijn ook voldoende formats te vinden. De meeste plannen wijden een hoofdstuk aan het bepalen van de strategie, het vaststellen van de doelgroep en het analyseren van de concurrentie. Ook het in kaart brengen van risico’s vormt een belangrijk onderdeel om te kijken welke verzekeringen eventueel nodig zijn. Onder meer Univé biedt zakelijke verzekeringen aan om je te dekken tegen schade die jij of je medewerkers veroorzaakt.

Schrijf je in bij de KVK

Is het ondernemingsplan af, de keuze voor een rechtsvorm gemaakt en een geschikte bedrijfsnaam bedacht? Dan is het tijd om je in te gaan schrijven bij de KVK. Een spannende, maar ook feestelijke gebeurtenis. Het ondernemen kan nu namelijk echt van start gaan! Vergeet voordat je een afspraak maakt niet om je te verdiepen in zaken als vergunningen, bedrijfsruimte en eventuele financiering.

Dit laatste aspect moet trouwens rond zijn voor je inschrijving bij de KVK. Mocht je een arbeidsongeschiktheids-, bijstands- of ww-uitkering ontvangen, check dan eerst bij je uitkeringsinstantie of je een eigen bedrijf mag inschrijven. Je inschrijven zonder toestemming kan gevolgen hebben voor je uitkering.

Houd je boekhouding goed bij

Als startend ondernemer komt er veel op je af. Je moet van alles regelen en over veel verschillende zaken nadenken. Ook je boekhouding verdient de nodige aandacht, vooral als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Ben je niet zo van de cijfertjes en wil je je gewoon kunnen focussen op je core business? Dan kun je ervoor kiezen een accountant, boekhouder of belastingadviseur in te huren. Omdat zij precies weten op welke aftrekposten jij recht hebt betalen ze zichzelf al snel terug. Ook scheelt het startende ondernemers vaak een hoop kopzorgen en veel tijd. Schroom daarom niet om hierin te investeren.

Vorig artikelStabiele en snelle internetverbinding
Volgend artikelWat is het verschil tussen private lease en zakelijke lease?