Hoe werkt factoring en welke kosten komen erbij kijken?

0
856

Het is een fenomeen dat razendsnel aan populariteit heeft gewonnen in de afgelopen jaren, dus is het goed om te weten hoe het precies zit. Hieronder wordt uitgelegd wat het is, en hoe dit voor jou zou kunnen werken.

Wat is factoring?

Factoring is een manier voor bedrijven en ondernemers om zich te ontdoen van de vele tijdrovende zaken die komen kijken bij het beheren van de financiële administratie. Het is namelijk niet slechts een factuurtje uittypen en per e-mail sturen om vervolgens te wachten tot je een melding krijgt dat je de betaling hebt ontvangen. Behalve de tijdrovende en bovendien saaie taken die erbij horen, zijn er ook allerlei regels die je in de gaten moet houden en die om de zoveel tijd ook nog eens veranderen. Vandaar dat het ideaal is als je, ter betaling van een relatief klein deel van je factuur, je kunt ontdoen van deze taken. Dat is het principe van factoring.

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn twee verschillende mogelijkheden bij factoring. Je hebt het Amerikaanse model en het principe dat daarvoor bestond. Dat is waar men naar refereert als ze het hebben over traditionele factoring. De verschillen zijn niet groot, het is in principe alleen een verschil van frequentie. De Amerikaanse variant baseert zich namelijk op het eenmalig of incidenteel verkopen van je facturen, waar het traditionele principe zich baseert op een structurele en vaste samenwerking. Hoewel er verder niet echt verschillen in zitten, bestaat er wel een begrijpelijk verschil als het gaat om de factoring kosten.

Hoe zit het met de kosten?

Hoewel niet elke partij hetzelfde is, is de regel in principe dat je een vast percentage per factuur kwijt bent. Dit komt omdat er natuurlijk geen logische verklaring is om hetzelfde bedrag te betalen voor een factuur van een paar tientjes als voor een paar ton. Verder kan het zijn dat een bepaalde partij een ander soort model heeft waarbij je bijvoorbeeld ook een klein percentage betaalt of een vast bedrag in het geval van aanzienlijk grote bedragen. Dit is echter zeer helder aangegeven en zal niet tot problemen leiden. Dit kun je van tevoren goed afstemmen met het factoringbedrijf.

Waar vind je een dergelijke partij?

Het is niet heel moeilijk om een factoring bedrijf te vinden, echter is het wel een kwestie van de juiste weten te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld via internet al heel gauw een hele hoop factoring bedrijven vinden, maar je moet er wel scherp op blijven letten. Zo kun je door middel van het raadplegen van platforms voor recensies al gauw een heel goed beeld vormen van de verschillende waarderingen en beoordelingen van bedrijven. Dit zijn speciale platforms die dus betrouwbare recensies aanbieden, ongeacht welk bedrijf.

Vorig artikelHoe ziet een thuiswerkdag er voor jou uit?
Volgend artikelWat moet ik regelen voor mijn start-up?