Facturen opmaken, versturen en debiteuren beheren. Het zijn tijdrovende en dus kostbare bezigheden die je als ondernemer moet doen. Niet de leukste bezigheid, maar het is natuurlijk noodzakelijk dat je geleverde werkzaamheden, diensten of producten worden betaald. Zo kan jij het geld weer in je bedrijf investeren en de onkosten betalen. Toch is meestal niemand fan van het beheren van de administratie en daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om de facturatie uit te besteden. Maar hoe werkt dit?
Outsourcen wint aan populariteit
Als ondernemer loop je een groot risico wanneer de administratie niet op orde is. Facturen worden niet opgesteld en dus niet betaald, debiteuren worden matig of slecht beheerd, de kans dat facturen niet betaald worden is aanwezig en ook de financiële gezondheid van jouw bedrijf komt onder druk te staan. Door deze taken uit handen te geven (ook wel outsourcen genoemd) heb je ten eerste geen zorgen meer, maar heb je ook altijd de administratie op orde. Er zijn verschillende bedrijven waar je kunt aankloppen om zaken, zoals de administratie en facturatie uit handen te geven.
Het administratiekantoor of het factoringbedrijf
Er zijn genoeg mogelijkheden om je financiën en administratie op orde te krijgen en te houden. Door bijvoorbeeld een administratiekantoor of een factoring bedrijf in te schakelen. Maar, wat is het verschil? Bij een administratiekantoor geef je eigenlijk het hele proces met betrekking tot de facturatie uit handen. Het bedrijf stelt jouw facturen op, verstuurt deze en beheert de debiteuren. Je hoeft alleen maar het saldo van jouw zakelijke rekening te checken of het geld netjes is gestort. Het nadeel is wel dat je totaal geen controle hebt over de facturatie en over de communicatie tussen het administratiekantoor en jouw klant of opdrachtgever. Dat kan een reden zijn om er geen gebruik van te willen maken.
Doorstromende cashflow met een factoring bedrijf
Hoe werkt factoring? Je stelt nog altijd zelf de facturen op en verstuurt deze naar een factoring bedrijf. Zij zullen het verschuldigde bedrag binnen 24 uur aan jou uitkeren en zij zorgen ervoor dat de openstaande facturen worden geïnd. Bij het uitblijven van een betaling zal een factoring bedrijf met jouw klanten in contact treden om de factuur alsnog te laten voldoen. Ook hier is dus een nadeel dat je geen controle hebt over de communicatie tussen het factoring bedrijf en jouw klanten.
Kosten van factoring
Wat kost factoring? Die vraag is niet eenvoudig om te beantwoorden, omdat dit natuurlijk afhangt van met welk bedrijf je in zee gaat. In de meeste gevallen betaal je een bepaald percentage van het bedrag dat op je facturen staat. Hoe hoog dit percentage ligt is verschillend per factoringbedrijf.