Air casters

0
1907

Air casters zijn een ideale oplossing voor het verplaatsen van grote, zware, gevoelige, of bijzondere objecten. Het object dat verplaatst moet worden, komt op een flinterdunne luchtfilm te zweven. Deze luchtfilm ontstaat door nauwkeurig gecontroleerde uitstroom van lucht uit het membraan. Eerst wordt de massa opgetild en vervolgens ontstaat er een dunne luchtfilm. Deze luchtfilm zorgt ervoor dat het object gaat zweven, waardoor de wrijving tot een duizendste gereduceerd wordt. Eenmaal zwevend kan het eenvoudig verplaatst worden.

Met Air casters is het mogelijk de zwaarst mogelijke objecten eenvoudig te verplaatsen. De Air caster bestaat uit een flexibel rubberen membraan, dat wordt opgeblazen door perslucht. Dat gebeurt met een maximale werkdruk tussen de 1 bar en 4 bar. Een gecontroleerde “lekkage” van de perslucht zorgt ervoor dat er een flinterdunne luchtfilm tussen de vloer en de Air caster ontstaat.

De Air caster “zweeft” nu een paar tiende van een millimeter van de vloer waardoor er praktisch geen wrijving is en het mogelijk wordt gemaakt om zware lasten/objecten met zeer weinig kracht te verplaatsen.  Het vereist slechts 1 kg-kracht om een gewicht van 1.000 kg te verplaatsen. Bij het werken met Air casters is het belangrijk dat er voldoende lucht is en dat de vloer geschikt is.

Welke vloer is geschikt?

Om Air casters goed te laten functioneren is het belangrijk dat de vloer luchtdicht, glad en vlak is. De lucht die uit het membraan komt tilt de massa op om het vervolgens te laten zweven. Als de vloer niet luchtdicht is, zal het kussen niet de kans krijgen het gewicht op te tillen – omdat de lucht in de vloer ontsnapt en zich nergens tegen af kan zetten. Als de vloer niet gecoat is hoeft dit geen probleem te zijn. In de praktijk is dit de meest voorkomende situatie waar Air casters succesvol gebruikt worden. Natuurlijk werken andere vloeren ook – als deze maar glad en luchtdicht zijn.

In de praktijk zal geen enkele vloer 100% vlak zijn. Dit is geen enkel probleem. Hoewel als de luchtfilm ontstaat, dan zal het gewicht de neiging hebben naar het laagste punt te glijden. Controleer daarom de massa tijdig. Als het gewicht uit zichtzelf begint te bewegen, dan staan de kussens goed ingesteld en is de luchtfilm gecreëerd.

Hoe maak ik mijn vloer geschikt?

Is uw vloer niet geschikt, geen paniek. Een vloer kan tijdelijk op een eenvoudige en goedkope manier geschikt gemaakt worden voor Air casters. Gebruik dunne metalen of kunststof platen, of rol een stugge, gladde en luchtdichte folie uit over de route waar het object verplaatst moet worden. Eventuele kieren tussen de verschillende platen kunnen met een dunne tape afgeplakt worden. Zorg ervoor dat de platen elkaar iets overlappen en dat de plaat waarnaartoe bewogen wordt onderop ligt.

Verschillende type Air casters

  • Neopreen kussens. Het meest gebruikte Air caster in de industrie. Deze kussens hebben een extra hoge capaciteit tot 80.000 kg per kussen.
  • Polyurethaan kussens. Slijtage-vrije kussens met een extra laag luchtverbruik en onverslijtbaar, ideaal voor vaste onderbouw bij machines.
  • Gap Crossers. Ideaal voor transport tussen verschillende hallen. Kieren en voegen zijn geen enkel probleem voor dit kussen! Veel gebruikt voor het verplaatsen van podia.
  • High-lift kussens. Kussens die een extra heffing creëren als het standaard bereik niet voldoende is. Op deze manier is geen extra heffunctie meer nodig in uw transporteur.
  • Clean-room kussens. Speciaal ontworpen voor kritische omgevingen – de ideale oplossing in clean rooms, farmaceutische industrie en in voedingsproducties.
  • Aqua Casters. Het voordeel van omni-directioneel bewegen, maar dan met water in plaats van lucht.

 

Natuurlijk is iedere situatie of transportvraag anders. Afhankelijk daarvan, past de ene Air caster beter dan het andere. Om u een optimaal antwoord op uw vraag te bieden, hebben we verschillende typen Air casters met ieder specifieke eigenschappen. Mocht u advies willen, dan kunt u altijd met uw vraag terecht bij onze applicatiespecialisten!

De voordelen van de Air casters zijn

Voordeliger dan andere technieken voor interne logistiek.

  • Veilig, ook bij het verplaatsen van extreem zware gewichten.
  • Ergonomisch. De inspanning van de operator kan tot het absolute minimum worden beperkt.
  • Accuraat. Met grote precisie kunnen (zware) objecten gepositioneerd worden.
  • Geen vloerschades. De objecten komen te zweven en maken geen contact meer met de vloer.

 

Over Aerofilm

Toewijding is de sleutel tot succes. We zijn al bijna 40 jaar actief in ons vak. En met ‘ons vak’ bedoelen we Air caster transport. Niets meer en zeker niets minder. Omdat we er goed in zijn. Onze roots liggen in de engineering en we hebben ons bedrijf opgebouwd door nauw samen te werken met onze klanten. Luisteren naar wat ze nodig hebben, dat combineren met onze ervaring en dan een oplossing op maat aanbieden.

Wij zijn Aerofilm – Freedom to move!

Air casters zijn voor intra-logistieke vraagstukken een uitermate geschikte oplossing. Zeker voor zware, delicate, grote of bijzondere verplaatsingen. Deze techniek bewijst al decennia zijn waarde en biedt specifieke voordelen ten opzichte van andere technieken zoals zwaar transportwielen, bovenloopkranen, of oplossingen met rails.

Vorig artikel6 simpele verkooptips voor retail medewerkers
Volgend artikel3 feiten over groene zakelijke energie