Drie ruimtes waar je aan moet denken om jouw woning rolstoelvriendelijk te maken

0
713

Als je niet zonder rolstoel kan, heeft dat gevolgen voor alle ruimtes binnenshuis. Er wordt al snel gedacht dat het lastig is om in je eigen huis te blijven wonen wanneer je een rolstoel nodig hebt. Vaak wordt er vergeten dat je met wat aanpassingen gewoon kan blijven wonen in je eigen woning. Soms zijn er wat kleine aanpassingen nodig, soms moet er wat meer gebeuren. Waar je allemaal aan moet denken, dat vertellen we je in dit blog.

Deuren 

Om je woning te kunnen betreden is een rolstoelvriendelijke deur erg belangrijk. Als de deur niet breed genoeg is, is het onmogelijk om de woning binnen te komen. Het begint al bij de drempel bij de voordeur: het verwijderen hiervan levert vaak problemen zoals waterschade en tocht op. Een mogelijkheid is een drempeloploop te laten zetten. Dit is een op maat gemaakte schuine plaat. Zo rol je gemakkelijker naar binnen. Ook is het handig om rekening te houden met de deur. Deze moet niet alleen breed genoeg zijn, maar ook gemakkelijk te openen en af te sluiten zijn. Je kan kiezen voor een draaideur of een schuifdeur, maar een elektrische deur heeft toch de voorkeur. Deze deur neemt niet onnodig veel ruimte in beslag en zo kan je gemakkelijk jezelf verplaatsen. 

Trap

Wanneer je woning een trap heeft is deze ook belangrijk om niet te vergeten. Een goede oplossing om jezelf te verplaatsen op verschillende verdiepingen is via een traplift. Vaak bestaat deze uit een stoel met een motor die op een speciale rail aan de zijkant van de trap is gemonteerd. Of je nou een spiltrap, een wenteltrap, een trap met meerdere bochten of een gebogen trap hebt, een traplift is in elk huis mogelijk. De prijzen van een traplift kunnen erg verschillen en zijn afhankelijk van het soort lift dat u nodig heeft. Een traplift met een bocht heeft meer maatwerk nodig dan een rechte traplift. Een traplift huren is ook een goed alternatief. Zo hoef je niet in een keer een groot bedrag te betalen maar verspreid je het bedrag.

Het toilet en de badkamer

Een belangrijk onderdeel om niet te vergeten is het toilet en de badkamer. Er moeten voorzieningen aanwezig zijn om deze ruimtes rolstoeltoegankelijk te maken. Niet alleen moet er genoeg ruimte zijn voor de rolstoel, ook moet er ruimte zijn om kort te kunnen staan. Een beugel maakt het makkelijker om jezelf vast te houden en omhoog te trekken en een verhoogd toilet is handig wanneer je gemakkelijker zelfstandig naar de wc wil. In de badkamer is het verstandig om een inloopdouche met douchezitje aan te schaffen. Vergeet geen beugels te plaatsen zodat je niet uitglijdt in de douche. Zorg voor een wastafel met ruimte hieronder. Op deze manier kan je de rolstoel er gemakkelijk onder schuiven. Wat ga jij veranderen om jouw huis in de toekomst rolstoelvriendelijk te maken?

Vorig artikelWat is het verschil tussen private lease en zakelijke lease?
Volgend artikelBings Ads: het alternatief op Google