Asbest saneren? Altijd een professional inschakelen

0
3479

Voor het asbest saneren of het asbestplaten verwijderen moet je een professioneel bedrijf inschakelen. Asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het is ook wettelijk verplicht om asbest door een goedgekeurd bedrijf te laten weghalen. Niet alleen in woonhuizen is asbest te vinden. Vooral ook in bedrijfsgebouwen, zoals loodsen of schuren van boerderijen is vaak asbest verwerkt. Zeker wanneer het gaat om wat oudere gebouwen. Soms zijn hele daken van asbest gemaakt. Is het asbest beschadigd of wordt er gerenoveerd of verbouwd? Dan moet je zeker het asbest laten verwijderen. 

Waarom een professioneel bedrijf je asbest laten verwijderen

Het saneren van asbest mag je niet zelf doen. Dat moet vrijwel altijd door een goedgekeurd bedrijf gebeuren. Eerst moet een onafhankelijk ander bedrijf inventariseren hoe de situatie is. Hoeveel asbest zit er in het gebouw, wat voor soort asbest is het en hoe kan het het best verwijderd worden. Daar wordt een rapport van gemaakt en dat gaat naar het bedrijf dat het asbest saneert of de asbestplaten verwijdert. Dat bedrijf zorgt dan dat het asbest op de juiste wijze wordt verwijderd, opgeslagen en weggebracht. Als bewijs dat het asbestafval op de goede plek is gestort krijg je een stortbewijs. Het verwijderen van een asbestdak duurt ongeveer een week. Het is natuurlijk wel afhankelijk van het weer of dat lukt.

Waarom is asbest gevaarlijk

Asbest bestaat uit vezels. Wanneer je die vezels inademt is dat gevaarlijk, zeker wanneer het er veel zijn. Je kunt er verschillende vormen van kanker van krijgen, maar vooral voor je longen is het gevaarlijk. In de lucht zit ook een heel klein beetje asbest, maar dat kan geen kwaad. Asbest is gevaarlijk wanneer het verwerkt is in bouwmateriaal en vooral wanneer het beschadigd is. Dan komen de vezeltjes los en kunnen ze ingeademd worden. Tegenwoordig mag asbest bijna niet meer gebruikt worden. Vroeger was het heel gewoon als bouwmateriaal. Veel mensen met een beroep in de bouw, zoals timmermannen liepen ziektes op van asbest. Het risico op ziek worden wordt groter naarmate je langer met asbest hebt gewerkt. Logisch dus dat je een professioneel bedrijf moet inschakelen wanneer je asbest wilt verwijderen.

 

Is het verplicht om asbest te verwijderen?

Hoewel asbest gevaarlijk is, is het niet verplicht het te laten verwijderen. Wanneer de vezels niet los door de lucht zweven valt het gevaar mee. Wel is het verstandig om asbest te saneren, zeker wanneer je toch gaat verbouwen of renoveren. In 2019 wilde de minister asbesthoudende daken verbieden met ingang van 2025. Er werd subsidie beschikbaar gesteld om dat doel te halen. Toch vond de Tweede Kamer het geen goed plan. De tijd tot 2025 was te kort om dat te verplichten. Er is geen nieuwe datum vastgelegd. Het wordt nu weer overgelaten aan burgers en bedrijven zelf. Wel kan de gemeente je verplichten om asbest te saneren of asbestplaten te verwijderen. Dan moet het wel gaan om gevaarlijke situaties.

 

Vorig artikelWat te doen na een ongeval?
Volgend artikelHoe kunnen eiwitshakes je helpen af te vallen?