Zelf een buitenterras maken? Zo doe je dat!

0
1368

Het buitenterras wordt ook wel de woonkamer van je tuin genoemd. De zomerdagen en nachten hier doorbrengen van een hapje, een drankje en in goed gezelschap is iets wat steeds meer mensen doen. Zeker afgelopen zomer zagen we deze trend flink doorzetten. Ben jij nog niet in het bezit van een fijn terras in je tuin maar wil je er wel graag eentje? In dit blog vertellen we je stap voor stap hoe je het maken van een buitenterras aanpakt. En we kunnen alvast verklappen dat het makkelijker is dan je denkt!

Schetsen, meten en markeren

Een buitenterras maken begint uiteraard met een idee. Waarschijnlijk zit dit idee al in je hoofd en dat dien je nu op papier te zetten. Deze schets is ook wel je werktekening. Op je werktekening kan je precies uitwerken hoe je het terras wilt hebben maar vooral ook wat de maten zullen worden van het terras. De maten zijn namelijk nogal belangrijk voor het materiaal wat je straks nodig zult gaan hebben om je buitenterras echt tot leven te brengen. Heb je eenmaal alles op papier staan? Dan is het tuin om je terras te markeren in je tuin en eventueel de grond vrij te maken mocht dit nog niet het geval zijn.

Laag voor laag

Het terras zal laag voor laag worden opgebouwd. Je begint altijd met een laag grind. Dit is dit onderste laag van je terras en dus de belangrijkste laag. Samen met de tweede laag, het straatzand, kunnen wel ook wel spreken van de funderingen. De fundering is het belangrijkste want zonder fundering zal je terras scheef zakken of zelfs helemaal in elkaar storten. Na het straatzand komt het worteldoek. Het worteldoek voorkomt onder andere dat er van alles onder je terras gaat groeien. De lagen die na het worteldoek komen zijn onder andere de betontegels en de tegeldragers. Daarboven komen de onderbalken. De bovenste twee lagen, de opperlagen, bestaan uit plankschroeven en vlonderplanken. Voor vlonderplanken wordt vaak rabatdelen gekozen maar je kunt uiteraard ook een ander materiaalsoort kiezen. Als deze laag liggen, dan is de basis van je buitenterras zo goed als af.

Afwerken en opleuken

Als de basis ligt dan begint het afwerken. Het afwerken is onder andere het hout bewerken met lak of beits. Het hout krijgt een hoop te verduren met alle weersomstandigheden en kan dus wel wat bescherming gebruiken. Vooral de zaagkanten zijn er gevoelig voor vocht en hebben dus wat extra aandacht nodig. Je wilt uiteraard niet dat het vocht in je planken trekt. Alles afgewerkt? Dan rest je alleen nog het inrichten van je zelfgemaakte buitenterras.

Vorig artikelHandige tips voor het kopen van een nieuwe game PC
Volgend artikelDe eerste sneeuw is geland