Zwaartekracht of aangedreven rollenbaan voor procesoptimalisatie in jouw magazijn

0
866
Lijn

Interne transportmiddelen zijn belangrijk voor een overzichtelijk magazijn. Met een rollenbaan bijvoorbeeld verplaats je goederen makkelijk van A naar B. Vooral productiebedrijven maken hier dankbaar gebruik van. Met de juiste transportmiddelen, zoals bijvoorbeeld een rollenbaan, kun je veel efficiënter werken.

Wel kan het soms lastig zijn om je magazijn optimaal in te richten. Je moet met meerdere zaken rekening houden. Zo moet de inrichting van jouw magazijn niet alleen praktisch zijn, maar ook veilig voor je medewerkers.

Voordelen en gebruik

Door een rollenbaan te gebruiken, kun je je processen verder optimaliseren. Dit zorgt uiteindelijk voor een besparing. Het is een zeer efficiënte manier voor het verwerken van producten. Hiermee verplaats je namelijk eenvoudig kratten, dozen en kisten.

Vaak gebruik je een rollenbaan aan het begin of eind van een productielijn. Of voor het laden en lossen van vracht. Je kunt rollenbanen inzetten voor oneindig veel toepassingen binnen verschillende branches. Er zijn twee typen: zwaartekracht rollenbanen of aangedreven rollenbanen.

Zwaartekracht rollenbaan

De naam zegt het al: de zwaartekracht doet het werk. Dit komt omdat men deze rollenbaan onder een bepaalde hoek opbouwt. Hierdoor rollen de producten automatisch en snel van A naar B. Dit type baan is niet alleen erg efficiënt, maar ook energiebesparend.

Deze rollenbanen zijn beschikbaar in diverse afmetingen. Ook kunnen ze makkelijk aan elkaar worden gemonteerd, zodat er een complete opstelling ontstaat. De zwaartekracht rollenbanen zijn er in twee varianten: met draagrollen of met rollenrails.

Draagrollen zijn de rollen die de band en het materiaal dragen. Een rollenrails is een rails met rollen erin. Meestal monteert men twee rollenrails parallel naast elkaar om zo de producten stabiel te ondersteunen en het gewicht te verdelen.

Aangedreven rollenbaan

Dit is een aangedreven rollenbaansysteem om goederen te transporteren. In combinatie met sensoren verplaatst dit systeem jouw producten precies naar jouw wensen.

Meestal deelt men deze baan in meerdere secties op. De sensoren bepalen exact waar het product zich bevindt. Na het indrukken van een pedaal vervolgt het product zijn weg richting het volgende punt.

Maatwerk rollenbaan

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor maatwerk. Deze baan wordt exact afgestemd op jouw productieproces. Gespecialiseerde adviseurs weten precies hoe ze jouw proces efficiënter én effectiever kunnen inrichten.

Het is belangrijk om te kijken welk type rollenbaan het beste past bij jouw bedrijf. Of je nu kiest voor een zwaartekracht rollenbaan, een aangedreven rollenbaan of maatwerk, je weet in ieder geval zeker dat het transport in jouw magazijn voortaan op rolletjes loopt!

Vorig artikelBescherm je bedrijf tegen ongewenste bezoekers
Volgend artikelHoe kun je sneller vermogen opbouwen?